Behandeling bij schildklierkanker

 

Voor de behandeling van schildklierkanker is bijna altijd een operatie nodig. Afhankelijk van het soort tumor dat u heeft, kunt u daarna nog 1 van de volgende behandelingen krijgen:

Naast bovenstaande behandelingen kunt u soms deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband (trials). U krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen. Met dit medisch wetenschappelijk onderzoek toetsen artsen of een nieuwe behandeling beter is dan de standaardbehandeling.

De meeste patiënten met schildklierkanker genezen volledig na een juiste behandeling. Meer dan 80-90% van de patiënten is 15 jaar later nog in leven. Wel zijn er patiënten met een verhoogd risico op terugkeer van de tumor.

Papillair schildkliercarcinoom en folliculair schildkliercarcinoom

Deze vormen van schildklierkanker kunnen meestal goed behandeld worden met een operatie, gevolgd door radioactief jodiumtherapie. De meeste patiënten zijn na de behandeling genezen en krijgen de ziekte niet terug.

Medullair schildkliercarcinoom

Deze vorm van schildklierkanker wordt behandeld met een uitgebreide operatie, eventueel gevolgd door bestraling. De kans op genezing van het medullair schildkliercarcinoom hangt af van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.

Anaplastisch schildkliercarcinoom

Het anaplastisch schildkliercarcinoom komt heel weinig voor. Als de ziekte wordt ontdekt, is genezing vaak niet meer mogelijk. Dat komt omdat deze vormen van schildklierkanker erg agressief is. De tumor groeit heel snel. Per patiënt wordt gekeken welke mogelijkheden voor behandeling en ondersteuning mogelijk zijn.

Behandeling van uitzaaiingen

Het schildkliercarcinoom kan uitzaaien. Behandelmogelijkheden bij uitzaaiingen zijn:

  • operatie. Is het schildkliercarcinoom uitgezaaid naar de lymfeklieren? Dan worden deze verwijderd, als dat mogelijk is. Een operatie is ook een mogelijke behandeling bij uitzaaiingen elders in het lichaam.
  • behandeling met radioactief jodium
  • uitwendige bestraling

Is er ondanks behandeling toch nog snelle groei? Dan kan palliatieve behandeling worden overwogen met doelgerichte therapie, zoals sorafinib. Dit zijn middelen die de aanmaak van nieuwe bloedvaten tegengaan of op een ander manier op het functioneren van de cel aangrijpen. Deze middelen worden pas gegeven na overleg met een gespecialiseerd ziekenhuis, eventueel in studieverband.

Chemotherapie wordt niet geadviseerd bij uitzaaiingen van schildklierkanker.

Multidisciplinair overleg

Uw arts bespreekt uw ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg.

Behandelplan

Uw behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor u. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook uw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat u daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat u samen met uw behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts een behandelvoorstel met u bespreken. Tijdens dit gesprek kunt u ook uw wensen en verwachtingen bespreken. In sommige situaties zal uw arts u een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met uw arts. Met uw vragen kunt u ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Doel van de behandeling

Een behandeling kan gericht zijn op genezing, maar ook op het remmen van de ziekte. De arts kijkt samen met u wat in uw situatie de mogelijkheden zijn.

Curatieve behandeling

Is genezing het doel, dan heet dit een curatieve behandeling. Onderdeel daarvan kan een aanvullende behandeling zijn: een adjuvante behandeling.

Adjuvante behandeling

Een adjuvante behandeling is een aanvullende behandeling. U krijgt deze na een eerdere behandeling die in opzet genezend is. De adjuvante behandeling is bedoeld om een beter eindresultaat te bereiken. Een voorbeeld van een adjuvante behandeling is bestraling na een operatie.

Neo-adjuvante behandeling

Een neo-adjuvante behandeling is vergelijkbaar met de adjuvante behandeling. Het is  ook gericht op een beter eindresultaat. Neo-adjuvant betekent dat u deze aanvullende behandeling vóór de andere behandeling krijgt. Een voorbeeld is chemotherapie of bestraling om de tumor kleiner te maken vóór een operatie.

Palliatieve behandeling

Is genezing niet (meer) mogelijk, dan kunt u een palliatieve behandeling krijgen. Deze behandeling is gericht op het remmen van de ziekte of het voorkomen of bestrijden van klachten. Een palliatieve behandeling kan bijvoorbeeld gericht zijn op pijnbestrijding.

Geef een reactie